Postingan

Menampilkan postingan dari Maret, 2012

Bandara KLIA

Gambar
Kuala Lumpur International Air Port

Jum'at 4 januari 2006

Inilah awal kedatangan saya ke Malaysia. First time jugak saya naik pesawat, jakun sangat, kan? Buat apa saya datang Malaysia? Buat kerjalah, tanya lagi buat pe? Hihihihi... Nah, saya datang Malaysia ni nak keje, samalah macam ramai kawan-kawan saya yang dari Indonesia. Nak mengais rezeki lah nak kata.

Nak tahu macam mana masa saya baru sampai kat Bandara, tu?

Time tu, saya terbang dari Indonesia pukul sembilan pagi dan sampai di Malaysia pukul 11 pagi. Eh tapi ari tu saya tengok jam kat hand phone. Rupa-rupanya, saya baru tahu dari orang yang duduk kat sebelah saya rupanya, Indoensia-Malaysia tu beda satu jam. Nah, masa dalam pesawat tu, yang duduk kat sebelah saya seorang lelaki. Setelah sembang sikit-sikit, rupanya dia orang Malaysia.

Turun dari pesawat, orang tu suruh saya ikut dia macam mana nak keluar dari bandara. Saya juga minta tolong orang tu suruh call calon majikan, mengabarkan kalau saya dah sampai. Nasib ba…

Nak Buka E-mail

Petang tu, saya baru saja selesai menyapu halaman depan rumah, mengaut daun-daun kering yang jatuh dari pokok rambutan kemudian membakarnya. Tepat di depan rumah, ada kebun rambutan, meski bukan milik sendiri, tapi kami kerap menggunakannya untuk meletak kereta. Tumpanglah nak cakap senang.

Dengan pengaut sampah dan penyapu yang masih ada di tangan, saya mendekati si Todek yang sedang leka di depan kompute, saja saya mengacaunya,

"Todek, nak tumpang bukak e-mail boleh, tak?" Tanya saya tersengih-sengih.

"E-mail? Akak ada e-mail ke?" Dia tercenung menatap saya.

"Hah, adalah. Ingat orang gaji tak boleh ada e-mail ke?" Saya masih tersengih menjawab soalan si Todek.

"Alah, akak, ni. Kacau jelah... Macam ada orang nak kirim e-mail je." Perlinya

"Eh, bukan lamapun nak buka e-mail. Setakat nak tengok, ada tak orang kirim e-mail kat saya. Lepas tu, tutuplah." Saya mula berdiplomasi. Ish, tak delah nak berdiplomasi, time tu, saya teringin je…

Bakalan pindah ke sini, buat nulis hal-hal yang gak penting. Lah, selama ini emang yang ditulis penting gitu? :D